Vårdnadstvist

Ditt ombud inom familjerätt | Stockholm: 08-673 51 80 | Göteborg: 031-300 05 50

Så överlever du en vårdnadstvist

En vårdnadstvist är i en tung, uppslitande och omskakande upplevelse. Få kommer genom denna upplevelse utan sår i själen. Men det går att komma igenom en vårdnadstvist utan att helt tappa bort sig själv. Här är några enkla överlevnadstips för personer som är inblandade i en vårdnadstvist.

1. Ta hjälp – ensam är inte alltid starkast

Skaffa dig en kompetent och erfaren advokat eller jurist så fort som möjligt. På det viset ökar du dina chanser att snabbt komma ur konflikten och komma ur på andra sidan. Låt din advokat ta hand om det juridiska och låt exet bråka med juridiken istället för dig.

2. Anfall är bästa försvar

Det gäller att inse att man är inblandad i en konflikt och inte lägga sig på försvar. När ditt ex har bestämt sig för att ta strid så kommer du inte undan. När hoppet om en dialog utanför rätten är borta gäller det att stå upp för sig själv och inte hamna i underläge från början.

3. Sätt tydliga gränser

Även om det är en tuff konflikt med ilska, bitterhet och andra starka negativa känslor, så måste du fortsätta att bete dig som en vuxen människa. Inte minst för barnens skull måste du fortsätta att vara vuxen, både i relationen till dem och till ditt ex. Bete dig städat och civiliserat och låt advokaten ta hand om ”skitgörat”.

4. Lita på dig själv som förälder

Folk i din närhet kommer säkert att välja sida i konflikten, och du kommer att bli ifrågasatt som förälder. Ta inte åt dig för mycket av kritiken, den behöver inte vara rätt och rättvis. Det är du som känner dig själv bäst och vet hur du ska vårda relationen till dina barn. Stå på dig och låt dig inte knäckas av alla kommentarer.

5. Se till att inte glömma dina vänner

Det är lätt att bli deppig och isolera sig under en uppslitande konflikt. Men stäng dig inte inne, utan låt vänner och nära familj ta plats i livet även i fortsättningen. Du kommer att behöva det stödet för att kunna vara stark inför dina barn. Dessutom är det alltid skönt att ha personer som man litar på att prata med, vid sidan av ditt juridiska ombud.

6. Håll barnen utanför

Barn mår alltid bäst av att hållas utanför en uppslitande kontakt mellan föräldrarna. Lämna konflikten hemma när du hämtar barnen och när hela familjen träffas i andra sammanhang. Detta kommer säkert också att gynna ditt framtida umgänge med barnen, oavsett hur vårdnadstvisten slutar.

 

Vi är specialiserade på familjerätt och har lång erfarenhet av vårdnadsärenden.

 

4 Nov 2016